Podzim

18 Pro

Letošní podzim jsme si užili naplno, skoro jako v době předcovidové. Po zářijovém soustředění v Doksech jsme už nechyběli na žádném závodu žebříčku Středočeské oblasti. Moc nás těší, že se děti závodů hojně účastnily a že se jim dařilo. Družstvo žactva se v celkovém hodnocení Oblastního žebříčku družstev mládeže za rok 2021 umístilo na 9. místě ze 17, dorost skončil na 11. místě z 15 družstev. Hodnocení bylo provedeno na základě umístění a získaných bodů za jarní a podzimní žebříčky ve Středočeském kraji, tedy z 15 závodů.

Z individuálních umístění Středočeského oblastního žebříčku za podzimní část máme radost z umístění našich závodníků v kategoriích D14 a H12. Nejlepší umístění patří v D14 Klárce Berné, Rozálii Syblíkové, Kateřině Houdkové, Sáře Matouškové a Hance Dudlové. V H12 jsou našimi oporami zejména Jan Koukal, Jáchym Berný a Jakub Houdek. Klárka Berná a Jan Koukal si svými skvělými výkony vyběhli i nominaci na Celostátní závody a závodní licenci B.

Bodujeme také ve veteránském žebříčku Středočeského kraje, kde jsou velké boje hlavně mezi muži v kategorii H35 a ženami D35 a D45?.

Do soutěží se zatím nezapočítávají naše nejmenší naděje, které běhají kategorie určené pro začátečníky – po fáborkách nebo za pomoci dospělého/trenéra. Jsme velmi rádi, že běhají celé rodiny.

Oddíl se také po delším období účastnil štafet – Mistrovství oblasti sprintových štafet. Kategorii Open se štafeta ve složení Roza Syblíková, Adam Vyšínský, Jan Dudl a Jana Dudlová se umístili na 13. místě, druhá štafeta ve složení Klárka Berná, Adam Abdala, Vojta Dudl a Hanička Dudlová obsadila 17 místo. Celkový počet štafet v kategorii Open bylo26.

Přes zimní období nás čekají tréninky v tělocvičně, závody Pražské zimní ligy, zimní mapové tréninky v lese a příprava na jarní sezónu. V jarní sezóně nás pak čeká také organizace jednoho žebříčku Středočeské oblasti přímo v našem městě. Budete tedy mít možnost vidět činnost našeho oddílu na vlastní oči.

Pro ty, co neví, co to orientační běh je a jak takové závody orientačního běhu probíhají, posíláme vysvětlení od některých našich členů:

Kuba: „Od malička jsem měl rád mapy a rád běhám. Když se to dá dohromady, vznikne OB (pozn. orientační běh). Na OB se dá zažít ledacos. Třeba já jsem na jedněch závodech potkal divočáka…“.

Štěpka: „Orienťák je super kroužek. Je to běhání po lese a hledání oranžovo-bílých lampionů. V zimě jsme v tělocvičně a hrajeme hry, jinak jsme venku v lese. Občas o víkendech jezdíme na závody.“

Kačka: „Pípnu si jednou a čekám, pípnu podruhé a zase čekám, a pak … start! Beru si mapu a s pomocí buzoly zjišťuji, kudy jít na první kontrolu. Kopřivy, ostružiny a bažiny díky adrenalinu ani nevnímám a postupně probíhám všechny kontroly. U poslední kontroly s překvapením zjišťuji, že už jsem na konci. Prosvištím cílovou rovinkou a v cíli počítám škody na oblečení. Dneska je to dobré, mám jenom trošku natržené legíny :-).“

Lenka: „Výborný oddíl, obětaví trenéři, skvělá atmosféra. Krásný sport pro celou rodinu a jakýkoliv věk. Namáháte svaly i mozek a jste u toho na čerstvém vzduchu. Přestane vám vadit bláto a trní. A ani to nestojí moc peněz.“

Tomáš: Jdeme na start. Jak jinak než do kopce, určitě se nás pořadatelé snaží zase unavit už před samotným startem. Po cestě si kontrolujeme povinnou výbavu, bez které to nejde. Čip, buzolu a popisník. Před startem pracuje nervozita, mám vše? Co když se ztratím nebo si popletu kontrolu. Každý se protahuje, dle svých možností, někteří v závodním duchu a jiní to pojmou jako výklusovou procházku. Hlídám si svůj startovní čas a jakmile se blíží, stoupám si do koridoru, ve kterém si nejprve smažu data z čipu z minulého závodu, dále zkontroluji funkčnost čipu a startuji. Vezmu si mapu podle svojí kategorie a snažím se co nejrychleji zorientovat kde jsem a říkám si „mapu vždy na sever!“ Po nalezení prvního bodu na mapě, přemýšlím, jakou zvolím trasu. Poběžím po cestě nebo to vezmu přímo nejkratší vzdáleností? Za běhu se dívám do mapy a ještě nad trasou přemýšlím, jelikož ne vždy platí, že ta nejkratší varianta bývá ta nejrychlejší. A tady jde o čas :). Postupně nacházím kontroly v hustníku, na kraji paseky, u rohu oplocenky, pod posedem, u pramene, v jámě a na dalších místech podle mapy. Občas zpříjemní běh zahlédnutí lesní zvěře či vzájemná pomoc ztracených závodníků. Ani se nenaděii a už jsem v cíli. Vyčerpán, ale pln nových zážitků.“

Lenka: „Na orienťáku se mi nejvíc líbí to, že při závodu doběhnu do cíle vyřízená, celá od bahna, pořezaná od ostružiní, s roztrhanými kalhotami, ale neskutečně šťastná.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *