Letní závody

14 Říj

Během letních měsíců se v lesích ČR konají letní vícedenní závody. Většinou se konají na zajímavých místech a závody mají fajn atmosféru. Členové oddílu se zúčastnili čtyřech z nich a to Czech O-Tour u Plzně, H.S.H. Vysočina cup u Hlinska, Sandstones u Doks a WestCup u Nejdku.

Hned první prázdninový týden pořádal Český svaz orientačních sportů 4. etapové závody Czech O-Tour 2024 na Plzeňsku. Tyto závody byly pořádané jako veřejné závody při Mistrovství světa OB Juniorů. Účastníci tour měli možnost běžet v terénech a tratích vybraných pro nejlepší juniory světa. Závody byly náročné, ale mapy a tratě byly moc pěkné.

V polovině července se naši závodníci účastnili dále 3 denních závodů HSH Vysočina Cup u Hlinska. Počasí bylo proměnlivé, trasy náročné, ale oba naši závodníci si s tratěmi dobře poradili.

Ve dnech 16. až 18. srpna jsme vyrazili na třídenní závody Sandstones (Pískovce) 2024 v lesích u obce Hradčany, Ralsko. Běhalo se ve skalách u Hradčanské vyhlídky. Informace ze závodů sepsala jedna ze závodnic oddílu Rozálie Syblíková:

Závodů se z našeho oddílu zúčastnilo 6 běžců a jeden psí kamarád. Přespávali jsme ve stanech v útulném tábořišti u malebných meandrů řeky Ploučnice. Možná i z tohoto důvodu se ani naše skupinka nevyhnula ohromnému množství komárů, kteří se nám svými bodnutími snad pokoušeli znepříjemnit závodění. To se jim však nepovedlo a my si i přes mnoho komářích bodnutí, horko, náročné závodní tratě i dlouhé vzdálenosti ze shromaždiště na start odnášíme spousty krásných zážitků a vzpomínek.

Jednou z nich je rozhodně pěkné umístění naší závodnice Kláry Berné, která si se svými velmi dobrými výkony na všech etapách doběhla pro celkové třetí místo v kategorii D16. Dále umístění Jáchyma Berného (2. místo v kategorii H14D) a naší trenérky Markéty Berné (1. místo v kategorii D45B). Za zmínku rozhodně stojí i místní rybník. V horkých dnech nám totiž několikrát poskytl velmi potřebné osvěžení.

Na tyto tři závodní dny budeme všichni v dobrém vzpomínat. Nejedná se totiž jen o nově nabyté dovednosti, co se práce s mapou týče, ale i o kvalitně strávený čas s přáteli při sportu.

O posledním prázdninovém víkendu jsme se účastnili WestCupu u Nejdku. Tyto závody navštěvujeme pravidelně a vždy je to silný zážitek, neboť lesy v okolí Nejdku jsou hluboké, tedy špatně průběžné a bažinaté. Letošní ročník byl ale jiný. Nepršelo, nebyla zima a vzhledem k teplému létu bylo i bažin méně. Za oddíl se závodů účastnilo 10 závodníků a zaběhli jsme si 3 závody a jeden noční orienťák. Závody byly skvěle organizované a tratě i lesy pěkné. Stihli jsme i vycházky po okolí a koupání v rybníku. Ze závodů jsme si přivezli pěkné vzpomínky a jedno medailové umístění za celkové hodnocení 3 etap (3. místo Markéta Berná v kat D45).

Účastí na letních závodech se udržujeme v kondici a praxi s mapou na podzimní část závodů. Neboť hned o víkendu 7. a 8. září se konaly závody Národního žebříčku v Křivoklátských lesích, kterých se účastnilo 18 našich nejlepších běžců.

Oddíl na WestCup 2024 u Nejdku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *