Jarní závodní sezóna a MČR na krátké trati

14 Čvn

Jarní závodní sezónu jsme zahájili v sobotu 23.3. v křivoklátských lesích u Chyňavy, prvním Středočeským krajským žebříčkem. Počasí nebylo na první závody ideální a prověřilo připravenost závodníků, celý den pršelo, les samá ostružina a bažina. Bylo na čase si zase zvykat. Následovaly 2 žebříčky u Rakovníka, kde bylo naopak moc pěkně a i les byl lépe průběžný.

V sobotu 20. 4. nás čekal na Petřinách první větší závod jara – Mistrovství oblasti ve sprintu a odpoledne Mistrovství oblasti spritových štafet. Obě disciplíny jsou v oddíle velmi oblíbené. Sprinty se běhají většinou ve městě a závodní trasa je na malém prostoru, s hodně kontrolami, kdy je nutná rychlost a přesnost a rychlé rozhodování o volbě postupu. Navíc pořadatelé připravili na trati dvě bludiště, které přinesly zpestření závodu. I když celé dopoledne na sprint jednotlivců pršelo, všem se dařilo. Nejlepší umístění na Mistrovství kraje ve sprintu měla ten den Klárka Berná, která se umístila na druhém místě v kategorii D16.

Po sprintu nás ještě odpoledne čekaly spritové štafety. V 15:30 startovalo 115 prvních úseků štafet na mistrovství oblasti. Štafety jsou týmový zážitek s hodně emocemi. Tyto štafety mají 4 úseky, které běží podobnou trať, opět je to velmi rychlé, hodně kontrol a různé volby postupů. Za oddíl jsme postavili 2 štafety: DH16 a MIX. Štafeta DH16  ve složení Houdková Kateřina, Matoušková Sára, Berná Klára a Syblíková Rozálie se v kraji umístila na 4.místě a MIX ve složení Svobodová Ema, Berný Jáchym, Kelnar Martin a Svobodová Adéla  byl v polovině startovního pole. Bylo to krásný zážitek!

Celkově jsme se na jaře účastnili 8 krajských žebříčků a na posledním z nich byly vyhlášené celkové výsledky žebříčku Středočeského kraje. Nejlepší umístění má Klárka Berná, 2.místo v kategorii D16. Výsledky žebříčku Středočeského kraje za jarní část 2024 najdete na konci článku.

Po skončení krajských žebříčků se tradičně koná Mistrovství ČR na krátké trati, tak zvaný Middle, letos 8.- 9.6. u Žihle. Na MČR se kvalifikovala Klára Berná a Kateřina Houdková, která se nakonec mistrovství nemohla účastnit. MČR se účastnilo celkem 694 závodníků z celé ČR v dorosteneckých a seniorských kategoriích.  Mistrovsví je dvoukolové, v sobotu běží závodníci kvalifikace do finálových skupin a v neděli finále. Klára Berná se v kategorii D16 kvalifikovala do finále B a umístila na 21. místě. Ze 4 závodnic Středočeského kraje obsadila Klárka druhé nejlepší umístění v D16. K tomuto výsledku Klárce gratuluji! Vodolka byla na MČR i mezi velkými oddíly vidět.

V rámci MČR je možné zaběhnout si po ukončení závodů mistrovské tratě. Tuto možnost využilo 5 závodníků našeho oddílu a zazávodilo si mezi sebou.

Dále se s dětmi účastníme závodu Pražské žákovské ligy a národního žebříčku Čechy B.

Jarní tréninkovou část jsme ukončili oddílovým sprintem a burtopeči u komunitního grilu u kostela.

V létě se budeme účastnit dvou třídenních letních závodů (Pískovce u Doks a WestCup u Nejdku). Od září pak opět začneme trénovat a těšíme se na podzimní část sezóny, která bude obsahovat 3 denní soustředění oddílu, tréninky, závody krajského žebříčku i národního žebříčku.

Celkové výsledky oblastního žebříčku mládeže Středočeského kraje, jaro 2024:

D12: 24. Pavlíková Barbora

D14: 16. Svobodová Adéla, 31. Vaňásková Petra

D16: 2. Berná Klára, 12. Matoušková Sára, 16. Svobodová Ema, 22. Syblíková Rozálie, 29. Dudlová Hana

D18: 6. Houdková Kateřina

H10: 13. Štěpánek Šimon

H14: 19. Berný Jáchym, 22. Houdek Jakub

Středočeský oblastní žebříček družstev mládeže

Žactvo: 11. místo z 19 družstev

Dorost:  6. místo z 18 družstev

Na přípravných tratích s fáborky se aktivně účastní Diana Lazarová, Veronika Pavlíková a Petr Slezák. Bohužel někteří členové oddílu se neúčastní závodů vůbec, což je velká škoda.

Veteránský žebříček Pražské a Středočeské oblasti – jaro 2024

D45 (celkem 90 závodníků):

14. Markéta Berná

15. Vyšínská Michaela

87. Štěpánková Zdenka

H35 (celkem 44 závodníků):

19. Kelnar Martin

H40 (celkem 48 závodníků):

28. Houdek Richard

H45 (celkem 101 závodníků):

27. Berný Jan

70. Zrostlík Marek

78. Pavlík Michal

Všechny výsledky je možné najít na Orisu – sekce Žebříčky.

Gratuluji našim závodníkům ke krásným výsledkům a všem přeji, ať je OB stále baví. Pěkné léto všem. Markéta Berná

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *